Kopen wat je vertaalt

Door Rik Schraag

In opdracht van een Nederlands PR-bureau en een groot Amerikaans vertaalbureau vertalen we persberichten, opiniestukken en handleidingen voor Dell. Het gaat altijd om de laatste stand der techniek. Tijdens het vertalen vliegen de voordelen je om de oren — uitgekiende beveiligingsfuncties, scherpe specificaties, handige apps, noem maar op. En als je toevallig op zoek bent naar een handig apparaat dat je niet alleen kunt gebruiken om snel even iets op internet op te zoeken, maar ook  als productiviteitstool, heb je voor je het weet een convertible aangeschaft.

Tekstherkenning

ABBYY is ook een goed voorbeeld. Dit bedrijft levert onder meer softwareoplossingen voor optische tekenherkenning. Hiermee kun je gescande teksten of documenten die met een mobiele telefoon zijn gefotografeerd in een oogwenk omzetten in bewerkbare documenten. Hetzelfde geldt voor PDF-bestanden. Ideaal voor vertalers, want klanten beschikken niet altijd over een Word-versie. Tijdens het vertalen van het tweede bericht gingen we voor de bijl en schaften we ABBYY FineReader aan. Nooit spijt van gehad!

Digitaal tekenen

De afgelopen jaren hebben we ook veel materiaal vertaald voor Wacom. Websiteteksten, handleidingen, brochures, user interfaces, noem maar op… Dit bedrijf maakt handige tablets voor creatievelingen, zakenmensen en onderwijsprofessionals. Met een digitale pen kun je op natuurlijke wijze tekeningen maken (een stuk handiger dan met een muis), handgeschreven opmerkingen aan presentaties toevoegen enzovoort. Pas na anderhalf jaar kwamen we erachter dat deze geavanceerde producten een heel vriendelijk prijskaartje hadden. Dus twee vliegen in een klap geslagen: de Wacom Bamboo Pen & Touch aangeschaft zodat we zelf tekeningen kunnen maken voor Facebook, Twitter en dit weblog, en tegelijkertijd meer vertrouwd raken met de producten waarover we vertalen.

Online video's

We zijn gek op films. Wie niet? Voor The Entertainment Group vertalen we dan ook met veel plezier filmbeschrijvingen voor uiteenlopende internetportalen waar gebruikers tegen betaling van de laatste films kunnen genieten. Een daarvan is Videoland On Demand, de virtuele versie van de bekende videotheek. Die moesten we natuurlijk uitproberen, en wat blijkt? De laatste films en supersnelle streaming zonder hapering. Een uitkomst nu alle plaatselijke videotheken het loodje leggen door de slechte economie en het downloadgedrag van consumenten. We gaan de dienst zeker vaker gebruiken.

Misschien wordt het ook eens tijd om een datacenter aan te schaffen…

Reacties